Wat zijn de beste soundbars van 2023, lees hier een aantal tips

Zoals we inmiddels allemaal weten, is de geluidskwaliteit van de ingebouwde luidsprekers van de tv gewoon niet de beste. Veel gebruikers hebben gekozen voor een meerkanaals thuisbioscoopopstelling terwijl velen hebben gekozen voor multifunctionele soundbars. Soundbars zijn de afgelopen jaren populair geworden dankzij hun compacte profielen en kosteneffectiviteit.

Naarmate tv’s groter en slanker zijn geworden, zijn de ingebouwde audio-oplossingen niet significant geëvolueerd. Hier vinden soundbars een plek in je thuisbioscoopopstelling. Soundbars zijn strak, compact en vaak direct onder de tv of aan de muur gemonteerd. Er is echter een klein addertje onder het gras, niet alle soundbars zijn hetzelfde. In de meeste gevallen krijg je waar je voor betaalt.

Eenvoudige aankooptips voor Soundbar:

Hier zijn de belangrijkste factoren om te onthouden bij het kiezen, kopen en installeren van soundbars in uw entertainmentcentrum. Hier delen we koop- en installatietips om je te helpen het meeste uit je soundbarinstallatie te halen.

Geluidskwaliteit

Het is de belangrijkste factor waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een soundbar. Een goede soundbar zorgt voor een uitgebalanceerd geluid dat prettig in de oren klinkt. Audio moet rijk, helder en gedetailleerd zijn. De meeste soundbars hebben ook subwoofers om de basweergave te verbeteren. Probeer een luidspreker te kiezen met een uitzonderlijke middenfrequentierespons om dialogen en songteksten beter te begrijpen.

Connectiviteit opties

Het is erg belangrijk om na te denken over hoe de soundbar verbinding maakt met je tv. De meest gebruikelijke methode is het gebruik van een optische kabel en de meeste moderne tv’s ondersteunen dit. Zorg er echter voor dat u dit controleert voordat u uw soundbar selecteert. Veel soundbars hebben HDMI-ingangen voor zowel audio- als videosignalen (pass through).

De meeste soundbars hebben ook een mini-jack van 3,5 mm of speciale RCA-ingangen. Deze maken connectiviteit mogelijk met afspeelapparaten zoals cd-spelers, iPods, mp3-spelers, telefoons en tablets. Wil je echter liever het gemak van draadloos streamen, zoek dan een soundbar met ingebouwde Bluetooth of wifi. (Een goede optie voor deze functies zijn de Samsung soundbars op IIAV.nl)

Ken uw exacte behoefte

Je soundbar moet bij je televisie passen. Bepaal de grootte van de soundbar die in je kamer past. Bedenk dat bepaalde soundbars ook beter staan in bepaalde ruimtes. Als u bijvoorbeeld een open kamer heeft, werkt een surround sound-systeem mogelijk niet goed. Een stereo soundbar zou voor jou moeten werken.

Overweeg de maat

Soundbars zijn er in alle soorten en maten. Kies voor een soundbar die past bij de grootte van je kamer. Het grotere model betekent niet altijd beter. Als je je tv-speakers in een kleine slaapkamer wilt upgraden, kun je ook een soundbase overwegen, dwz speakerbase annex soundbar. Soundbases doen hetzelfde werk als de soundbars. Ook hebben ze vaak ingebouwde subwoofers, waardoor je ruimte bespaart en goede prestaties levert.

Stereo versus. surround-geluid

Stereo soundbars richten zich op het leveren van geluid van hoge kwaliteit dat rechtstreeks uit de soundbar komt. Surround-soundbars maken gebruik van speciale vertraagde luidsprekers die tegen uw muren weerkaatsen om een surround sound-ervaring met meerdere luidsprekers te simuleren zonder alle kabels. Onnodig te zeggen dat surround-soundbars duurder zijn en dat er mogelijk ook extra luidsprekereenheden moeten worden geïnstalleerd. Het zou de moeite waard zijn om te weten dat het beter is om voor een meerkanaals thuisbioscoopsysteem te gaan voor een meeslepend surroundgeluid.