Waarom uw natuurlijke serotonine niveau daalt

Er zijn veel verschillende factoren die kunnen bijdragen aan iemands algemene gevoel van welzijn; een belangrijke factor die iemands energieniveau, slaappatronen, gezondheid en algemene gesteldheid kan beïnvloeden is het niveau van de neurotransmitter serotonine. Wil serotonine een positief effect hebben op het lichaam, dan moet het in evenwicht zijn met andere natuurlijke chemicaliën in de hersenen.

Een te hoog of te laag serotonine niveau kan leiden tot allerlei problemen zoals angst, vermoeidheid, depressie, slaapgebrek en andere zaken die de stemming kunnen veranderen. Maar hoeveel serotonine is genoeg? Serotonine Niveaus kunnen variëren als gevolg van stress, voeding, drugs- en alcoholgebruik, leeftijd en zelfs de hoeveelheid blootstelling aan zonlicht.

Stress is een grote boosdoener

Stress heeft een grote invloed op de hoeveelheid serotonine in de hersenen; het stressniveau wordt ook beïnvloed door verschillende factoren. Stressniveaus zijn meestal hoger bij mensen die niet voldoende slapen, niet regelmatig sporten of een zeer drukke, hectische agenda hebben. Zodra de stressniveaus stijgen, daalt het serotonineniveau in de hersenen.

Deze daling van het serotonineniveau leidt tot vermoeidheid, depressie, gebrek aan slaap, verlies van eetlust, verlies van interesse in reguliere activiteiten en andere gezondheidsproblemen die, onbehandeld, kunnen uitgroeien tot een volledige depressie of andere serotonine-gerelateerde problemen.

Hetgeen wat je consumeert bepaalt een hoop

De voeding van een persoon kan ook van invloed zijn op zijn serotonineniveau, net als alcohol- en drugsgebruik. Hoewel veel vrouwen proberen minder koolhydraten te eten om af te vallen, verlagen ze in werkelijkheid de serotonine niveaus in hun hersenen, waardoor hun algehele gevoel van welzijn kan afnemen en de kans op gewichtstoename toeneemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij afvallen met smoothies. In veel gevallen komt het gewicht weer aan totdat het serotonineniveau weer op een gezond niveau is gebracht.

Alle geneesmiddelen en medicatie moeten worden ingenomen op aanbeveling van een arts en altijd met voorzichtigheid; dit is zeer belangrijk omdat veel geneesmiddelen het serotonineniveau kunnen beïnvloeden, wat uiteindelijk kan leiden tot ernstige depressieve stoornissen.

Laat uw arts weten welke symptomen u ervaart en hoe uw voorgeschreven medicijnen u kunnen beïnvloeden. Cafeïne en alcohol hebben ook een negatief effect op het serotonine niveau en moeten met mate worden geconsumeerd.

Hoe ouder de leeftijd, hoe lager de serotonine

Naarmate we ouder worden, heeft het menselijk lichaam meer moeite met het aanmaken van de neurotransmitters die nodig zijn voor het behoud van gezonde hersenen en een goed humeur. Hoewel dit natuurlijke chemicaliën zijn, zijn er dingen die gedaan kunnen worden om die niveaus te verhogen.

Kleine veranderingen in de dagelijkse gewoonten, gezonder eten en meer bewegen, kunnen een enorme invloed hebben op de neurotransmitters, waaronder serotonine. Sommige medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven om het serotonine niveau te verbeteren.

Serotonine heeft een grote invloed op je leven

Hoewel een daling van het serotonineniveau een verwoestend effect kan hebben op iemands leven, zijn er dingen die gedaan kunnen worden om dit veelvoorkomende probleem te voorkomen en te behandelen. Er zijn medicijnen die uw arts kan aanbevelen om het serotonine niveau te verhogen en er zijn veel supplementen op de markt die bewezen hebben effectief te zijn bij het stimuleren van serotonine.

Door op uw voeding te letten en voldoende lichaamsbeweging te nemen, helpt u te voorkomen dat het serotonine niveau daalt. Naast een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging is het cruciaal om elke dag tijd te vinden om te ontstressen; neem een pauze van het leven met een goed boek, een warm bubbelbad, of luister gewoon naar rustgevende muziek en gun uzelf wat tijd om te ontspannen.